Tags

, , , , , , ,

qeGRUEZ

Vikings este o dramă istorică plasată undeva între secolele VIII-XII. Cu o atmosferă sumbră, decoruri și costume excepționale , un scenariu deștept și un cast impecabil acest serial reușește fără prea mare dificulate să teleporteze publicul în trecut.Creatorul seriei este nimeni altul decât Michael Hrist (Elizabeth-The Golden Age, Dinastia Tudorilor, The Borgias).
Lansarea oficială a avut loc pe 3 martie 2013 pe History Chanel, iar dacă la început nu a avut un succes răsunător, nu același lucru se poate spune și în prezent, când majoritatea americanilor au văzut (sau dacă n-au fost acasă și-au înregistrat) primul episod din mult așteptatul sezon 4, care a fost difuzat în U.S. pe 18 februarie 2016.
Soundtrack-ul este absolut fabulos, cea mai potrivită trupă nordică pentru o asemenea capodoperă neputând fi alta decât Fever Ray. Melancolia versurilor indusă de Karin Dreijer Anderson, sintetizatorul răpus de apatie ce distorsionează notele și vocile și fenomenalul guitar riffs îți vor stărui multă vreme în vene.

 

 

! WARNING SPOILERS!

Inițial eroii serialului ne sunt prezentați ca având întrebuințări dintre cele mai banale și pasnice, cum ar fi agricultura și construirea de așezări/colonizarea.Și ca în orice serial cu un ritm alert, ni se relevă la un moment dat și viitorul conducător, mintea ascuțită (Ragnar Lothbrok) ce va schimba mersul lucrurilor pentru totdeauna în comunitatea scandivă.Odată ce scapă de sub jugul asupritor al contelul Earl Haraldson (Gabriel Byrne), Ragnar (interpretat magistral de către australianul Travis Fimmel) își impune propriile reguli și reușește să convingă întreaga comunitate că planurile sale de navigație de-a lungul coastei nordice vor aduce reale foloase tuturor.
În scurt timp, Ragnar lansează tot mai multe expediții alături de oamenii cei mai loiali, expediții ce se vor solda cu succesuri răsunătoare, în urma cărora își va câștiga o popularitate incomensurabilă.În urma îndraznelii lor și a panicii pe care o răspândesc în jur, adversarii celor mai multe regate îi numesc vikingi și sunt dispuși să negocieze și să le dăruiască mari comori pentru a-și salva regiunile și pentru a scapa cu viață populația băștinașă.
Orice regat începuse să se teamă de ivirea corăbiilor cu capete de dragon (drakkare) construite de către cel mai priceput dintre ei (Floki) sau de auzul sunetului de luptă ce îl scoteau din coarnele lor gigantice pe teritoriul lor și ca drept măsură de precauție începuseră să se pregătească de un posibil asalt din partea sălbaticilor ce se închinau la zei.
Saga nordică și legile nordice îi înfățisează pe acești vikingi ca pe niște creaturi necivilizate, murdare (ligheanul cu apă pentru ritualul de dimineață era folosit prima dată de Conte, apoi de toată populația nordică, ca semn de respect) ce nu credeau decat în Zeii atotputernici, altă religie nemaiexistand pentru ei.
În urma primului raid, vikingii distrug o bisericuță din Lindisfarne (Anglia) , iar Ragnar ia un călugăr creștin pe post de sclav în propria sa casă.Ulterior acest creștin (Athelstan) îi va schimba viziunile Contelul Ragnar asupra religiei.
Dacă pentru Ragnar, religia devine un subiect la care meditează îndelung, pentru toți ceilalți, Zeii reprezentau puterea absoluta.Asistam la adevarate ritualuri (pentru a calma mânia zeilor, sau dimpotrivă, pentru o mai mare reușită) în numele lui Odin, Thor, Aesir și Vanir, Frey, Vali, Sif și Heimdall, Balder, Bragi și Eir, Freija, Frigg, Lin, Ilfon si Mimir, Njord, Ran si Tyr.Păgânii mergeau până la a sacrifica inclusiv ființe umane, odată la nouă ani pentru a-și slăvi zeii.Tot atunci, alegeau pe cineva pentru a face dragoste o noapte întreagă, ideea de fidelitate fiindu-le foarte străină.Tot ei considerau că moartea survenită în bătălie reprezinta o onoare pentru cel răpus care va cina la masa Zeilor.Trădătorii erau renegați, de cele mai multe ori executați în procese sumare și blestemați să nu ajungă în Valhala (casa zeilor).
De asemenea, ni se prezintă și copacul sfânt, care nu își pierde niciodată frunzele, fie iarnă, fie vară.Yggdrasil, copacul care susține cerul.Pentru vikingi, Yggdrasil reprezenta lumea lor, compusă din cele nouă planete(lumi).
Marea frică a vikingilor despre care vorbeau cel mai puțin era credința că la un moment dat va sosi Ragnarok-ul (marea bătălie a zeilor conduși de Odin cu entitațile malefice conduse de tradătorul Loki) bătălie ce va conduce la sfârșitul Universului.
Ragnar era considerat a fi descendentul lui Odin de către cei mai mulți dintre susținătorii săi, însă existau și destule voci care contracarau aceste supoziții, considerându-le a fi pur și simplu plăsmuiri a celor slabi.Însă Ragnar, este înt-adevar ales de către Odin, cel mai înțelept dintre zei, care i se arată în nenumarate rânduri cu vestita suliță Grungir (care nu greșește niciodată ținta) și cu minunatul corb așezat pe un umăr.
Ragnar și ai lui eșuează în fața zidurilor Bastiliei, înfrângere ce îi va schimba destul de radical pe temutul Conte.Continuarea acțiunii o vom urmări pe History în sezonul al patrulea.

Advertisements