Tags

, , , , , , ,

taboo

Taboo, unul dintre cele mai bune seriale dramatice ale acestui început de an, a avut premiera în UK pe 7 ianuarie 2017.

Scenariul a fost scris de Steven Knight, Tom Hardy și Edward Hardy, care au contribuit parțial și la producția executivă.

Trailerul este sumbru și la prima vizionare te duce cu gândul ca urmează să vezi o producție ce tinde mai mult spre geniul horror.Însă aceasta e doar o părere, odată ce-i dai drumul și urmărești fiecare episod în parte realizezi că e o dramă extraordinar de bine orchestrată.Tom Hardy a primit numeroase critici pozitive și se așteaptă să câștige și premii în urma nominalizărilor ce vor avea loc la viitoarele festivaluri de film.

Acțiunea se petrece la Londra în anul 1814 și povestea începe cu înmormântarea unui cunoscut și influent cetățean din Londra, care însă nu a foarte iubit de către cei apropiați. Moartea bătrânului Delaney trebuia să fie benefică pentru onorabila East India Company și pentru Rege deopotrivă, la mijloc fiind vorba despre un testament și o bucată de pământ mult dorită de cei mai influenți oameni britanici.

Însă planurile se răstoarnă dupa întoarcerea fiului celui decedat din Africa, după doisprezece ani de absență.Când toată lumea îl considera decedat, James participă la înmormantarea părintelui său, justificându-și revenirea prin faptul că a auzit tocmai de pe continentul african chemarea sa și s-a grăbit să împrumute o corabie pentru a ajunge acasă.

Fiul devine prin testament moștenitorul legal al averii tatălui său.De fapt singura moștenire e un potir otrăvit, o fâșie de pământ în cealaltă parte a lumii, pe care părintele său a primit-o după un târg cu tribul Nootka Sound.Un teren arid situat în America, plin de pietre și indieni, periculos pentru cine îl deține.

East India Company vine cu numeroase propuneri oficiale pentru a pune mâna pe mult râvnita bucată de pământ, care asigura comerțul dintre UK și America pe timp de război în cele mai simple condiții.Însă James pare decis să își apere și păstreze bucata de pământ, cu orice preț.Și tocmai această atitudine sfidătoare îi va aduce multe necazuri și numeroși dușmani.De aici practic începe acțiunea și ni se relevă comploturile, răfuielile neîncetate, caracterul meschin al unor personaje și multe răsturnari de situații.

James cunoștea numeroase vrăji și descântece, pe parcursul acțiunii ni se arată numeroase flashback-uri în care  Delaney apare sumar îmbrăcat într-o junglă luxuriantă și o femeie pe marginea unui râu, cu o față vopsită și o privire rea și ruptă de realitate.Nu ni se explică și ce însemnau toate aceste imagini, adevarate coșmaruri pentru misteriosul personaj întors din lumea păgână.

La vizionarea producției, câțiva istorici au declarat că multe detaliile legate de East India Company nu au fost întocmai corecte, însă dacă ignoram acest aspect, per ansamblu se poate spune că scenariul nu mai are niciun cusur.

Sunt planificate alte două sezoane pe viitor și sunt sigură că serialul se va bucura și de premii pe măsură.Costumele, decorurile, muzica, machiajul și actorii sunt minunați, ca și povestea de altfel.Taboo e fara-ndoială un must see pentru anul 2017!