Tags

, , , , , , , , , ,

SOA

Sons of Anarchy este un serial tv-dramă ce a fost difuzat între anii 2008-2014 pe canalul FX.

S-a bucurat de o imensă popularitate încă de la început și a câștigat nu mai puțin de 11 premii, fiind nominalizată la numeroase secțiuni și categorii de-a lungul timpului.

Acțiunea se petrece în orășelul Charming din California, aparent centrul de desfășurare al unor nelegiuiri de neînțeles pentru o comunitate atât de restrânsă.Camuflați sub logo-ul unui club de motocicliști, membrii  acestuia desfășoară activități bizare diverse – extorcare, crime,jafuri, distribuție de arme și droguri – la limita legii.Ca să supraviețuiască erau într-un fel forțați să stăpânească arta sperjurului.Adevărul și minciuna trebuiau să sune la fel în afara clubului.

În scut timp fiii îi vor convinge pe toți localnicii că sunt un rău necesar, adăugând pe lista lor de plată polițiști corupți și restaurând astfel o nouă lege.Având un cod moral pentru orice situație bizară, ei taie și spânzură pe oricine le stă în cale, de puține ori fiind totuși arestați, însă fară a fi puși pe tușă prea mult timp.

E prezentă practic toata mafia, toate cartelurile având drum prin Charming – cartelul Galindo, Cacuzza mafia italiană, mafia rusească si cea irlandeză, mafia mexicană si cea ariană, apoi baieții buni care luptau împotriva nelegiuirilor comise de infractori, FBI, CIA, ATF, IRA, Seriff’s.Având în vedere că toată acțiunea se desfășoară pe teritoriul Californiei, statul cu cea mai crescută rată a criminalității din SUA, lucrurile par a avea o noimă.

Violențele sunt la ordinea zilei, de aceea nu este un serial recomandabil oricui, există scene de torturi foarte explicite, unul dintre exemple fiind acela în care scenaristul și producatorul  Kurt Leon Sutter își imaginează utilizarea unei lingurite pentru grapefruit pentru a scoate un ochi.

Fiecare caracter are propria misiune în interioul clubului. Clay Morrow (Ron Perlman) luptă să redreseze clubul pe căi neortodoxe însă curând află pe propia piele că nu poți sta în scaunul conducerii  fără să nu fii un sălbatic. La un moment dat realizează ca șefia corupe și este scos cu grație din scenă.

Apoi urmează rândul lui Jax Teller (Charlie Hunnam) să preia soarta clubului și să o ducă pe auspicii mai curate. Misiunea lui Gemma e familia, e o mamă feroce care nu își putea imagina viața fără a le controla existențele celor dragi  și a le fi mereu aproape. Pentru Tara e medicina, e o vindecatoare și nimic nu o poate împiedica să devină una mai bună pe fiecare zi ce trece.

Ceilalți erau ghidați de profunde sentimente de atașament, fiind legați  ombilical unii de alții. Loialitatea și onestitatea erau cuvinte de lege în interiorul clubului.Prin orice tip de greutăți treceau până la capăt, pentru ca așa fac familiile bune.

La mijloc există și o întreagă intrigă bazată pe istoria unui jurnal lăsat moștenire de John Teller, primul soț al Gemmei și tatăl biologic al lui Jax. O confesiune în care John își pune la îndoiala alegerile, regretând tot ce a făcut sau ce trebuie sa facă mai bine în SAMCRO. După ce Jax intră în posesia acestui manuscris și îi înțelege dorințele tatălui său, înțelege că va trebui să recurgă la unele schimbari majore, ca unele împrejurări dificile necesită măsuri disperate.Dacă istoria se va dovedi a fi ciclică pentru personajul principal se va descoperi pe parcursul celor șapte sezoane filmate și regizate impecabil.

De asemenea de remarcat și cuplurile care apar în acest serial, cele monogame, bigame, o scurta poveste de dragoste cu doua femei lesbiene și o alta cu un cuplu hetero-transgender. Interesante sunt resorturile ce le țineau împreună, cât de sănătos își susțineau relația unii și cât de aberant vedeau lucrurile în perspectivă alții.

Pe mine m-au bucurat si guests stars care au fost incluși în productțe ca Marilyn Manson, Harold Perrineau – celebru pentru rolul magistral prestat în OZ,  închisoarea federală și Robert Hammond Patrick.

Soundtrack-ul ales a fost mai mult decât reușit pentru fiecare episod în parte, iar acele motoare Harley Davidson au reprezentat o adevarată încantare pentru orice retină iubitoare de asemenea bijuterii pe două roți.

În presa americană se zvonește ca ar urma anul acesta un spinoff cu o continuare mexicană în prim-plan, însa nu știu în ce măsură va primi publicul o reluare a unei povești încheiate magistral.

Advertisements